bikefitting vermote
bikefitting
bikefitting vermote

Klachten bij foutieve fietspositie

De ontstane kwalen worden veroorzaakt door overbelasting, niet zelden gepaard met lichamelijke asymmetrie. De klachten zijn zesvoudig.

1. Lage rugklachten

Uit onderzoek blijkt 65 procent van de ongemakken zich te situeren in de lage rug. De klachten ontstaan wanneer de afstand tussen zadel en stuur te kort is of wanneer het hoogteverschil tussen beide te groot is. Ook een verschil in beenlengte is bepalend. Bij ongeveer de helft van de fietsers is sprake van een beenlengteverschil. Een juiste fietspositionering kan daardoor lage rugklachten verminderen.

2. Knie- en bovenbeenproblemen

Knie- en beenproblemen maken 18 procent uit van de fietsongemakken. De belangrijkste oorzaak is een verkeerd ingestelde zadelhoogte. Een te hoog zadel geeft letsels aan de buitenkant van de knieschijf. Een te laag zadel zorgt voor overbelasting in de streek van de knieschijf en het bovenbeen. Ook hier is een beenlengteverschil mogelijk de letselbron. Een juiste fietspositionering kan daardoor knie – en bovenbeenklachten verminderen.

3. Nek- en schouderpijn

Nek- en schouderpijn, eventueel gepaard met lage rugpijn, treedt op wanneer de afstand tussen zadel en stuur te kort of te lang is. Ook de breedte van het stuur speelt een belangrijke rol. Is de oorzaak van fysieke aard, dan wordt gedacht aan een verschil in armlengte. Tijdens een bikefitting wordt er uitgemeten wat voor u de ideale stuurbreedte is.

4. Zitvlakproblemen

Zitvlakproblemen zijn grotendeels te wijten aan een gebrek aan fietskilometers en verkeerde zadelkeuze. Een niet-horizontaal staand zadel leidt tot zit- en rugklachten. Bij beenlengteverschil of bekkenscheefstand ontstaat een ongelijke zadeldruk, met zitklachten tot gevolg. Via drukpuntsystemen kijken we wat het meest geschikte zadel is.

5. Voet- en enkelpijn

Een te lage zadelstand veroorzaakt een pijnlijke achillespees en kuitspier. Ook wanneer het schoenplaatje te ver naar voren is geplaatst, treedt belasting van de achillespees en kuitspier op. Ook koude of tintelende voeten kunnen verbeteren door een juiste bikefit.

6. Pols- en handongemak

Een foutieve instelling van het stuur resulteert in pols- en handproblemen. Een te grote afstand tussen zadel en stuur zorgt ervoor dat een te hoog lichaamsgewicht op hand en pols steunt. Ook een armlengteverschil kan aan de basis liggen van pols- en handongemak.
Een foutieve instelling van het stuur resulteert in pols- en handproblemen. Een te grote afstand tussen zadel en stuur zorgt ervoor dat een te hoog lichaamsgewicht op hand en pols steunt. Ook een armlengteverschil kan aan de basis liggen van pols- en handongemak.

Stappenplan fietspositionering

Je merkt het: een correcte fietspositionering is van cruciaal belang, zowel voor je fietsplezier, je prestaties als voor je gezondheid. 

Stap 1: Kennismakingsgesprek

We luisteren naar je verhaal en toetsen doelstellingen af. We bespreken eventuele problemen en peilen naar je blessure geschiedenis.

Stap 2: Lichaamsscreening

Er gebeurt een totale lichaamsscreening. Hierbij detecteren we lichamelijke asymmetrie. We hebben aandacht voor voeten (lengte, breedte en booglengte), knieën, heupen (bekkenhoogte), armen, rug en schouders en bepalen de binnenbeenlengte en zadelmaat. Daarna testen we de kromming van de rug, flexibiliteit van de borst en beweeglijkheid van benen en heupen.

Stap 3: Afstelling schoenplaatjes

Op basis van de voetmeting wordt je schoen afgesteld. De schoenplaatjes worden zo geplaatst dat voet- en enkelpijn worden vermeden.

Stap 4: Analyse van de huidige fietspositie

Er volgt een analyse van je begin fietshouding. We bestuderen het onderlichaam (zadel) en bovenlichaam (stand van het stuur). Er wordt ook een zadeldrukmeting uitgevoerd op het huidige zadel, zo kunnen we zien of het zadel voldoende ondersteunend is. Zo kunnen zitvlakproblemen vermeden worden.

Stap 5: Aanpassing fietspositie

Bij een lage trapfrequentie stellen we de zadelhoogte en lengtestand van het zadel af. We bepalen de breedte, drop en reikwijdte van het stuur, evenals de lengte en hoek van de stuurpen. Bij triatleten focussen we zowel op de drop, reikwijdte en breedte van de armkussens als de lengte van de extensies.

Stap 6: Feedback

We vertellen na afloop waar de problemen zich situeerden en lichten de gebeurde aanpassingen toe.

Laat je fietspositie bepalen